GUIDE TIL CREMER,SALVER OG OLIER TIL BABY OG SMÅBØRN

DIN GUIDE TIL CREME, SALVER OG OLIER

Når du for første gang oplever dit barn med kløende eksem eller et udslæt der svider, vil du opdage, hvor vigtigt det er at skabe et mindre forråd af forskellige cremer, salver og olier der lindrer og beroliger. Det er hjerteskærende, når du har et barn på armen, der ikke kan falde til ro – det kribler, krabler, klør, stikker og svier og utilpasheden i den lille krop vokser. Udmattelse og følelsen af afmagt vokser hos dig. Der er hjælp at hente og vi har samlet de bedste remedier til dig i denne artikel. Om det er mod bleudslæt, tør hud, småskrammer eller rifter.

Det spiller en vigtig rolle at vælge naturlige remedier og ingredienser. Din babys hud er meget sart og tynd og især i det første leveår. Huden hos en baby er omkring 20-30% tyndere og dit barn optager hurtigere toxiner og kemikalier gennem huden. Leveren og kroppens udskillelse af de giftstoffer er stadig ikke fuldt udviklet, så den lille krops modstandsdygtighed er mindre end din egen. Derfor er det vigtig, at du sørger for at bruge rene og milde produkter, der ikke overbelaster eller gør skade. Vigtigt at huske på – hold det simpelt; undgå parfume, tilsætningsstoffer og kemikalier.

Obs. Hvis dit barn har smerter eller udslættet er rødt, hævet eller væsker, skal du søge læge. Samt hvis dit barn udvikler feber. Lyt altid til din egen dømmekraft – du kender dit barn bedst. Denne guide er ment som en inspiration og vejledning.

JOJOBA OLIE

Jojoba olien er fyldt med vitamin E+B, som er antiinflammatorisk og hjælper til at genopbygge skadet hud, der sprækker eller skaller. Den bliver for eksempel brugt til folk med eksem eller rosacea. Fordi den er mild, er den specielt god til sart hud – som en babynumse.
Jojobaolie bliver hurtigt optaget af huden og danner et beskyttende, fugtgivende lag. Og så har den en antibakteriel funktion, der gør den velegnet til områder, hvor der kan forekomme bakterievækst eksempelvis i folderne omkring blenumsen.

CALENDULA

Calendula har i årtier været brugt til sensitiv hud og hudproblemer. Den har en mangfoldighed af funktioner – den er antibakteriel, antiinflammatorisk, antiseptisk (desinficerende) og virker samtidig beroligende. Den er fantastisk til hud, der er irriteret og forebygger at bakterier danner sig i huden. Calendula er specielt god mod dermatitis og bleudslæt. Samt påvist til at fremskynde sårheling eller heling af smårifter, for eksempel hvis de små negle har revet lidt for hårdt i den sarte hud.

farlige babyprodukter

SHEA BUTTER

Shea Butter er en fantastisk creme at bruge efter badetid, den er mere tyk end de andre remedier og giver godt med fugt. Din babys hud kan hurtigt tørre ud og shea butter er ekstremt fugtgivende og regenererende. Shea Butter indeholder store mængder af vitamin A og E og hjælper til at skabe en barriere mellem huden og irritanter.
Fyldt med vitaminer og antioxidanter, nærer den din babys sensitive hud på en naturlig måde fri for tilsætningsstoffer.

HAMPEOLIE

Hampeolie er fyldt med de gode omega -3 og -6 fedtsyrer, der er essentielle for hudens genopbygning og elasticitet. Den er bedst, når den bliver brugt på meget tør hud.

Vitamin E hjælper til at reducere inflammation og er en mild, men effektiv hjælp til dit barns røde numse.
Hampeolie bruges blandt andet af mennesker, der lider af hormonel acne – den virker naturligt smertestillende og forebygger inflammation af huden.

KAMILLE

Kamille er beroligende, både for huden og for nervesystemet. Kamille lindrer, beroliger og virker kløestillende på irriteret hud. Den bedste måde hvorpå du kan få gavn af kamilleblomstens egenskaber, er ved at lave et kamillebad. Eventuelt kombineret med havre – bland kamille og havregryn i en balje; det er et vidunder i kampen mod kløe.

Kamille er meget mild og god til sensitiv hud, derfor findes den også som ingrediens i mange babycremer, for dens lindrende egenskab.

HAVRE

At lave et havre bad er et gammelt husmorråd til kløe og irritation. Havrebad bruges blandt andet til børn med skoldkopper eller nældefeber for at berolige og afhjælpe inflammation. Antioxidanter og havrens antiinflammatoriske egenskaber gør underværker ved en hud der flammer, er irriteret og plaget af kløe. Havre er fyldt med flavonoider og saponiner – flavonoider beskytter mod ydre irritanter, som kemikalier og forurening; saponiner virker rensende uden at strippe huden for fugt og dens naturlige olie/sebum.

ZINKOXID

Zinkoxid er velkendt blandt forældre til at behandle bleudslæt. Den danner en barriere på huden, som er vandresistent, så huden får ro til at hele. Zinkoxid er ofte tilsat i cremer og salver mod bleudslæt.

Zinkoxid deler vandene blandt forældre, og der er en større debat om den er sikker at bruge på børn. Der er ingen officielle udmeldinger om, at den skulle være skadelig for dit barn, men du kan læse mere om debatten i artiklen her.

KOKOSOLIE

Kokosolie er fugtgivende, mætter huden og danner et fedtlag, der er beskyttende. Hvis dit barn har tendens til svampeinfektioner, kan kokosolie virke forebyggende, som følge af dens antibakterielle og svampedræbende egenskaber. Et ekstra plus er, at den virker neutraliserende på underliggende årsager til eksem eller irritation.

Husk altid at bruge uraffineret og extra-virgin olie – når den bliver forarbejdet forsvinder størstedelen af dens gode egenskaber.

EN NOTE OM ESSENTIELLE OLIER

Selvom det kan synes ligetil at bruge essentielle olier eller aromaterapi omkring din baby (de er jo så naturlige som noget kan blive, ikke?), så er det tilrådeligt at sætte dig godt ind i det og konferere med en læge eller én der er ekspert på området.
Essentielle olier er let tilgængelige i dag og kvaliteten er meget svingende. Husk altid at undersøge olien for dens autenticitet og renhed – de billigere olier kan være blandet op og være skadelige for dit barn.

På børn under 3 måneder må du IKKE bruge essentielle olier. En nyfødt er alt for åben og modtagelig, essentielle olier er meget virksomme og kan gribe forstyrrende ind i dit barns udvikling.

Hvis du vælger at bruge essentielle olier, så må du aldrig bruge dem rent, de skal være blandet op med en fortynder.

MÆRKER DER HAR RENE BABYPRODUKTER

Der findes masser af produkter på markedet, der overholder kravene om naturlighed og uden skadelige kemikalier. Det vigtigste er at kigge efter mærker og producenter der leverer en vis gennemsigtighed og oplyser om eventuelle tilsætningsstoffer.

Du kan finde gode babyprodukter med ingredienserne vi har nævnt i artiklen her hos Green People, Weleda, Rudolph Care (Mommy & Me), Sard Kopenhagen (MamiMe) og Olívy. Mærkerne her bruger alle naturlige og plejende ingredienser fri for kemikalier, phtalater og parabener.

Hvis du er interesseret i at læse mere om forskellige mærker og hvad de tilbyder, kan du læse vores guide her.

0
Blespand lugterlav selv babyprodukter