MODERMÆLK – DEN GLEMTE INGREDIENS

MODERMÆLK – FAKTA OG SJOV VIDEN

Har du nogensinde overvejet at smøre dit barns numse ind i modermælk? Nej? Så er du nok ikke den eneste der forholder dig undrende til overskriften på denne artikel. Modermælk har siden 1700 tallet været brugt som behandling for diverse hudlidelser, mod øreinfektioner, tandpine og endda øjenlidelser.

Kompositionen i modermælk er da også helt unik. Simpelt forklaret består modermælk af vand, laktose, fedt og protein. Men hvis vi dykker længere ned, vil kompositionen vise sig mere kompleks – levende celler, aminosyrer, oligosaccharider (prebiotika – de gode tarmbakterier), enzymer, vitaminer, mineraler, antistoffer, hormoner – listen er lang. Kompositionen ændrer sig ydermere i takt med at din babys behov ændrer sig – for eksempel vil fedtprocenten stige.

Så hvad kan du ellers bruge modermælk til? Her har vi listet op hvad mødre ellers bruger modermælk til, andet end som dit barns primære kilde til næring…

Husk på, alt dette er inspiration og træder ikke i stedet for lægeligt udsagn. Hvis der er slem infektion eller tegn på sygdom, skal du altid kontakte din egen læge.

INFEKTION I ØRET

De antistoffer der findes i modermælken, kan være med til at afhjælpe en infektion. Flere mødre har behandlet infektioner i øret med held, ved hjælp af modermælk, når intet andet virkede. Hæld et par dråber i øret hver anden time og infektionen skulle begynde at forsvinde indenfor 48 timer.

IRRITERET ELLER RØDT ØJE

I de gamle romerske, egyptiske og byzantinske skrifter findes der uddrag der beskriver hvordan mødre benyttede modermælken til at afhjælpe infektioner og øjenbetændelser. I den modermælk, du producerer, i den første tid når du ammer, kaldet colostrum, findes der et meget højt indhold af antistoffer der kan være med til at få bugt med eventuelle bakterier. Tilstoppede tårekanaler ses også hyppigt hos babyer, hvilket kan vise sig som en samling af gult pus i øjenkrogene og et irriteret øje. Tag en smule modermælk på en vatrondel og dup forsigtigt rundt om øjet.

EKSEM OG UDSLÆT

På grund af modermælkens antiseptiske, antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber, kan den bruges til at behandle bleeksem, udslæt og andre hudirritationer på din babys krop. Specielt forekomsten af immunoglobulin (IgA) har vist sig at beskytte dit barns sarte hud mod hudinfektioner og irritation. Brug modermælk på en vatrondel og dup forsigtigt hvor der er forekomst af eksem eller udslæt. Vask ikke af, men lad det få lov at trænge ind i huden.

TANDPINE

Når din babys første tænder begynder at komme frem og tandkødet og gummerne er rigtig ømme, tygger de på alt. Mange mødre har fundet en fidus med at lave ispinde af modermælk. Ispinde af modermælk er et sundt og naturligt alternativ – uden sukker og tilsætningsstoffer der kan skade de små bisser. Det eneste du skal bruge, er brystmælk og nogle forme til ispinde. Når dit barn begynder at indtage fast føde, kan du med fordel supplere med lidt frisk frugt, som jordbær eller pære, blendet sammen med modermælken.

ØM OG TØR HALS

De antistoffer der findes i brystmælk, har vist sig at være effektive mod ondt i halsen. Det gælder både babyer, større børn og voksne. Brystmælken går ind og smører det berørte område og bekæmper bakterier der måtte sidde i halsen. Den simple kur går ud på at tage et par skefulde i munden og sørg for at gurgle lidt inden man synker.

ØMME BRYSTVORTER

Ligesom modermælk er meget effektiv til eksem og udslæt, lige så god er den til dine ømme, tørre og revnede brystvorter. Istedet for at smøre lanolin på, så prøv at dup en vatrondel vædet i modermælk forsigtigt rundt om din brystvorte. Det burde lindre og sørger for, at de heler hurtigere op.

ARP I HOVEDBUNDEN

Arp, som er en undertype af skæleksem, opstår når huden ikke kan afstøde de døde hudceller ordentligt. Derved kan der ske en ophobning i talgkirtlerne, der viser sig som noget rødt, brunligt eller gulligt skæl typisk i hovedbunden. Det er ikke farligt og udgør ikke nogen risiko sundhedsmæssigt for dit barn. Men det kan være irriterende. Modermælk har vist sig meget effektiv til at behandle arp. Det virker bakteriedræbende og lindrer en irriteret hovedbund. Tag lidt modermælk og smør det blidt ind på de områder, der er irriterede.

0
zinkoxid farlig for børn eller ejrene ingredienser - babyprodukter uden kemiske stoffer