ZINKOXID – ER DET SIKKERT?

ZINKOXID – ER DET SIKKERT?

Der har været stor debat om hvorvidt zinkoxid er sikkert at bruge på en barnenumse med bleudslæt. Zinkoxid findes i en lang række cremer og salver til bleudslæt og er med til at skabe en barriere mellem huden og fugt fra bleen, så huden får ro til at hele op.
Zinkoxid er et hvidt mineral i pulverform der ikke opløses i vand. Da mineralet ikke opløses i vand, er den populær som aktiv ingrediens i babysalver til bleudslæt. Zinkoxid findes også i solcremer og bandager.

Brugen af zinkoxid til bleudslæt har givet anledning til stor debat over en årrække. Debatten består i, om nanopartikler fra zinkoxid kan trænge ind i blodbanen og om det udgør en sundhedsfarlig risiko for barnet. Videnskabelige undersøgelser påviser dog, at nanopartikler på under 30nM ikke trænger gennem huden.
Zinkoxid er derudover typisk blandet med en lang række andre ingredienser, der plejer og virker antinflammatoriske og antiseptiske. De fleste nappy balms på markedet i dag har en lav % af zinkoxid, der overholder de europæiske krav på under 20%.

Generelt er der bred enighed fra læger og sundhedspersonale om at zinksalve er sikkert at bruge. Dog er der et par ting, som du skal være opmærksom på ved brugen af zinksalve.

BRUG KUN ZINKSALVE SÅ LÆNGE DIN LÆGE HAR ORDINERET

Tal med din læge om hvor længe du skal bruge salven, afhængigt af hvor slemt udslættet er. Typisk vil brug af zinksalve være i maksimalt 7 dage.

HUSK AT SKIFTE BLE OFTE

For at undgå et varmt og fugtigt miljø, der kan irritere huden yderligere, anbefales det at skifte ble ofte. Undgå at bruge stofbleer, da zinkoxid kan blive optaget i selve stoffet i stedet – så risikerer du, at stoffet afviser fugten i stedet for at absorbere den. Det vil skabe et endnu mere fugtigt miljø i bleen.

TAL MED DIN LÆGE HVIS IRRITATION FORTSÆTTER

Hvis irritation og bleudslæt ikke går væk ved brug af zinksalve, kan det være fordi der er en underliggende infektion som for eksempel svamp. Zinkoxid behandler ikke infektioner, så tag kontakt til din læge for at høre hvad du så kan gøre.

Afslutningsvis, skal det siges, at det er dig som forælder, der i sidste ende tager beslutningen om du vil bruge produkter med zinkoxid. Overordnet set, er det ikke farligt for hverken dig eller dit barn – det handler om, at du mærker efter, hvad der er rigtigt for dig og dit barn.

0
puslebord til bleskiftmodermælk